Influenza és covid teszt Budapest II. kerület | iqbmedical.hu
Főoldal  /  Szolgáltatások  /  Felsőlégúti vírusos és bakteriális fertőzések gyorsdiagnosztikája
Online foglalás
Tovább
Online foglalás
Hírlevél

Influenza/COVID19/Bakteriális fertőzések kimutatása

Covid tesztelés

Felsőlégúti vírusos és bakteriális fertőzések gyorsdiagnosztikája!

Egy vizsgálat áráért hatféle kórokozót mutatunk ki:

  • Influenza A
  • Influenza B
  • RSV vírus
  • Adenovírus
  • SARS-CoV-2
  • Bakteriális fertőzésre utaló marker

 

Mindössze 15 perc alatt és 14.900 forintért!

Felsőlégúti vírusos és bakteriális fertőzések gyorsdiagnosztikája

Évente sok millióan szenvednek Magyarországon felső légúti megbetegedésekben. A hazai orvosi gyakorlat szerint ritkán kerül azonosításra a tényleges kórokozó és a háziorvosok tapasztalati, szubjektív úton próbálják megkülönböztetni a vírus okozta fertőzéseket a bakteriális kórokozóktól. A pontos diagnózis alapján követett terápia jelentősen lerövidíti a gyógyulási időszakot, illetve csökkenti az antibiotikumok felesleges alkalmazását, ezáltal az antibiotikum rezisztencia kialakulását.

A nemzetközi gyakorlatban már elterjedt a gyorstesztek alkalmazása egyes kórokozók vagy betegségek kimutatásában. Hazánkban a SARS-CoV-2 vírusfertőzés megjelenésével váltak ismertté a gyorstesztek és terjedt el az alkalmazásuk.

A felső légúti megbetegedések differenciáldiagnózisa az egyik terület, ahol kiválóan használhatóak az IQB Medical-nél alkalmazott gyorstesztek. Gyors labordiagnosztika segítségével a kórokozókat percek alatt beazonosítjuk. Orvosi vizsgálatot követően a szokásos tüneti kezelésen túl azonnal megkezdhető a specifikus, antivirális vagy antibakteriális kezelés.

INFLUENZA A,B vírusfertőzés

A jelenleg keringő, emberi megbetegedést okozó influenzavírusok két csoportra oszthatók: A és B. A fertőzés átlagosan egy hétig tart. Jellemzője a hirtelen fellépő magas láz, izomfájdalom, fejfájás és súlyos rossz közérzet, nem produktív köhögés, torokfájás és nátha. Az influenza komoly kockázatot jelent a nagyon fiataloknál (csecsemők, kisgyermekek), terheseknél, időseknél és olyan betegségekben szenvedőknél, mint a tüdőbetegség, a cukorbetegség, a rák, a vese- vagy szívproblémák, illetve immunhiányos állapotú betegeknél. Ezeknél az embereknél a fertőzés az alapbetegségek súlyos szövődményeihez, tüdőgyulladáshoz és halálhoz vezethet. Ezért is fontos, hogy minél előbb kiderüljön, hogy a megbetegedést influenzavírus okozza-e.

Az Influenza A és B típusa közötti eltérés leginkább a vírus terjedési sebességében mutatkozik meg. Az A típusú influenza sokkal virulensebb, mint a B, azaz rövid idő alatt több személyt tud megfertőzni.

Influenzavírus kimutatása esetén, amennyiben a tünetek 48 órán belül jelentkeztek hatékony antivirális gyógyszeres kezelés javasolható, amely napokkal lerövidíti a lázas, tünetes, illetve a fertőző állapotot is.

Kapcsolódó szolgáltatás: Influenza oltás

RSV vírusfertőzés

A felsőlégúti fertőzések egy részéért a respiratory syncitial vírus (RSV) tehető felelőssé. Ez a vírus a tüdőgyulladás leggyakoribb oka csecsemők és 2 év alatti gyermekek körében. A betegség leggyakrabban lázzal, orrfolyással, köhögéssel és néha zihálással kezdődik. Súlyos alsó légúti megbetegedések bármely életkorban előfordulhatnak, különösen az idősek, illetve a szív-, tüdő- vagy immunrendszeri problémákkal küzdők körében. Az RSV a légúti váladékból terjed, fertőzött személyekkel való szoros érintkezés vagy szennyezett felületekkel vagy tárgyakkal való érintkezés útján.

ADENO vírusfertőzés

Az adenovírusok főleg felső légúti fertőzéseket okoznak, ami mandula vagy torokgyulladás, esetleg krupp formájában is jelentkezhet, de gyakori a kötőhártya- és fülgyulladást vagy gyomor- és bélrendszeri megbetegedések előfordulása is a vírusfertőzés következtében.  Gyermekeknél a tüdőgyulladás akár súlyos formában is jelentkezhet. Okozhat vírusos agyhártya- vagy agyvelőgyulladást is vagy ritkán vérzéses húgyhólyaggyulladást.

Felsőlégúti tünetek:

 • torokfájás,
 • megnagyobbodott nyirokcsomók,
 • orrfolyás,
 • szárazköhögés,
 • fejfájás,
 • gyengeségérzet.

Gyomor-bélrendszeri tünetek:

 • láz,
 • hasi fájdalom,
 • vizes hasmenés.

COVID-19 vírusfertőzés

Covid19 egy akut légzőszervi szindróma, amelyet a SARS-CoV-2 nevű vírus okoz. Ezt a vírust 2019 decemberét megelőzően nem azonosították emberekben, ez az első világjárvány, amelyet koronavírus okoz. Súlyos esetekben kialakulhat légzési nehézség vagy légszomj, zavartság illetve mellkasi fájdalom.

Sajnos egyes Covid19 által fertőzött betegek kórházi kezelést igényelnek. Közülük néhányan akár intenzív ellátásra is szorulhatnak, időnként hosszabb ideig.

Koronavírus fertőzés tünetei:

 • láz,
 • köhögés,
 • általános gyengeségérzet vagy fáradtság,
 • az ízlelés és/vagy szaglás megváltozása vagy elvesztése,
 • torokfájás,
 • fejfájás,
 • izomfájdalmak,
 • hasmenés.

Kapcsolódó szolgáltatás: POST-Covid szűrés

Bakteriális fertőzés

Felsőlégúti bakteriális fertőzéseket általában a Streptococcus vagy a Haemophilus influenzae nevű baktérium okozza. Streptococcus baktériumok elszaporodása felelős a torok és tüszős mandulagyulladás vagy gennyes orrmandula gyulladás kialakulásáért. A gégefő gyulladását pedig a Haemophilus influenzae nevű baktérium okozza.

Tünetek: hirtelen kialakuló elesettség érzet, bő, vizes orrfolyás jelentkezik. Az orrmandulák gennyes gyulladása hasonló tünetekkel jár, amelyekhez társulhat fülfájás és orrdugulás. Arc- és homloküreg gyulladása esetén sűrű az orrváladék, zöldes-sárgás színű, erős fejfájásra és lázra panaszkodik a páciens.

A torokgyulladás esetén jellemző tünet a fájdalmas torok, nehezített nyelés, fülekbe kisugárzó fájdalom. Kialakulhat rekedtség, illetve láz is előfordulhat. A gége és a hangszalag gyulladását száraz, kínzó köhögés és rekedtség kíséri.

Hogyan tudja felvenni velünk a kapcsolatot?

Laborvizsgálatainkra kérjük foglaljon időpontot online. Amennyiben szükséges, tekintse meg a mellékelt videót, mely végig vezeti a foglalás menetén.

Szolgáltatásainkkal esetlegesen felmerülő kérdéseivel kapcsolatban, tapasztalt kollégáink várják telefonos megkeresését a +36-1-553-3333-as telefonszámon.

 

Várjuk laboratóriumi szolgáltatásainkkal az alábbi címen:

IQB Medical RC Egészségközpont

1025 Budapest, Törökvész út 87-91. 3. em.