Utazási medicina / Trópusi betegségek - IQBMedical
Főoldal  /  Szolgáltatások  /  Utazási medicina / Trópusi betegségek
Online foglalás
Tovább
Online foglalás
Hírlevél

Utazási medicina / Trópusi betegségek

Infektológia magánrendelés

Forduljon hozzánk bizalommal egzotikus utazása előtt!

Egészségközpontunk 2022. július 1-től akkreditált nemzetközi oltóközpontként folytatja tevékenységét. Egyik legnépszerűbb szolgáltatásunk, a trópusi vagy szubtrópusi országokba utazók számára, az adott régióra jellemző trópusi betegségekkel kapcsolatos tanácsadás, valamint a szükséges védőoltások beadása, valamint a trópusi betegség megelőzését lehetővé tevő gyógyszerek, például malária ellenes gyógyszer felírása.

Az akkreditált nemzetközi oltóközpont minősítés Pácienseink számára azt jelzi: a védőoltások kiválasztása, alkalmazása és hatásuk nyomon követése a legszigorúbb szakmai szabványok szerint, szabályozottan valósul meg, a témában nagy jártasságot szerzett specialista szakemberek közreműködésével.

Távoli országba tervezett utazását megelőzően tanácsos utazási medicinában járatos szakemberrel konzultálnia, aki tájékoztatja, hogy a célországban milyen betegségekkel lehet számolni és milyen védekezési mód tanácsos. Egészségközpontunk infektológus szakorvosa rendelkezésre áll utazási medicina konzultációra is, egyúttal a szükséges védőoltásokra és megelőző gyógyszerekre is javaslatot tesz. Ezután a védőoltás(oka)t (pl. sárgaláz, veszettség, járványos agyhártyagyulladás, hastífusz) elvégzi, a szükséges malária ellenes gyógyszerek kiváltásához recepttel látja el páciensünket.

Az IQB Medical számára természetes, hogy nem csak a megelőzésben állunk Pácienseink rendelkezésére, hanem akkor is, ha az utazásról való visszaérkezés után probléma merül fel: infektológus specialistánk a trópusi betegségek gyógyításában is nagy szakértelemre tett szert.

Milyen esetekben forduljon hozzánk?

Védelem a szúnyogcsípések ellen

Számos ilyen trópusi fertőző betegséget szúnyogok terjesztenek, de léteznek más ízeltlábú állatok csípésével vagy vízzel, élelmiszerekkel terjedő fertőzések is. Utóbbiak általában az adott földrajzi régióban előforduló alacsony higiénés színvonallal, nem megfelelő közegészségügyi viszonyokkal hozhatók összefüggésbe.

 

Sárgaláz

A szúnyogok által közvetített fertőzések leggyakoribb példája a sárgaláz, ami egy flavivírus által okozott lázas megbetegedés. A sárgaláz súlyos esetben vérzéses lázat válthat ki, több szerv működési elégtelenségével, ami halállal végződhet. A sárgaláz ellen létezik hatékony védőoltás. Számos ország megköveteli az oda utazó külföldi állampolgártól, hogy sárgaláz elleni oltottságát okmánnyal igazolja és amennyiben ilyennel nem rendelkezik, akár meg is tilthatják az ország területére történő belépést.

 

Malária

A malária szintén szúnyogcsípéssel terjedő lázas megbetegedés. A csípés során az egysejtű parazita kórokozó a véráramba majd a májba jut, a májsejteket és a vörösvértesteket fertőzi, ami azok károsodásához vezet. A világ számos pontján – elsősorban a trópusi és szubtrópusi övezetben – ma is elterjedt. Mindenki, aki maláriával fertőzött területre utazik és nem szed megfelelő gyógyszert megelőzés céljából, veszélyeztetettnek tekintendő és elkaphatja a betegséget életkortól, egészségi állapottól függetlenül. A tünet három- vagy négynaponta jelentkező magas láz, amit hidegrázás vezet be. A láz magasra emelkedik és verejtékezéssel oldódik, kezeletlenül hetekig, hónapokig tarthat, ami a beteg teljes leromlásához vezet. Láz mellett fej-hát-hasfájás, gyomor-bélrendszeri tünetek és idegrendszeri tünetek pl. zavartság, delírium, aluszékonyság is jelentkeznek. Megnagyobbodik a máj, a lép. A pusztuló vörösvértestekből felszabaduló hemoglobin károsítja a vesét, a vizelet sötétbarna, majdnem fekete.

A láz a malária fertőzött vidéken való tartózkodás első hete után már jelentkezhet, de előfordulhat, hogy a hazatérést követően csak egy évvel lép fel a betegség, ami sajnos még napjainkban is halállal végződhet, ha későn ismerik fel és a beteg nem kap időben megfelelő gyógykezelést.

 

Mit tegyünk, ha utazás után tüneteket észlelünk?

Bizalommal fordulhat Egészségközpontunkhoz akkor is, ha trópusi országból hazatérve fertőzése utaló tünetei jelentkeznek. Infektológus szakorvosunk megvizsgálja és felméri állapotának súlyosságát, lázas betegek kivizsgálásában, malária felismerésében nyert tapasztalat alapján szakszerű tanáccsal tud szolgálni.

Amennyiben az utazás olyan területet érintett, ahol a malária folyamatosan jelen van, szükséges a malária kizárása, erre szakszerűen felkészült, validált centrumban. Az IQB Medical számára a diagnosztikai hátteret az országos referenciacentrumként is működő Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosítja. Forduljon hozzánk bizalommal egzotikus utazása előtt mindenképpen, de akár utazást követően megjelenő tünetek, panaszok esetén is segít Egészségközpontunk!

Hogyan tudja felvenni velünk a kapcsolatot?

Utazási medicina szakrendeléssel kapcsolatos vizsgálatainkra kérjük foglaljon időpontot online. Amennyiben szükséges, tekintse meg a mellékelt videót, mely végig vezeti a foglalás menetén.

Szolgáltatásainkkal esetlegesen felmerülő kérdéseivel kapcsolatban, tapasztalt kollégáink várják telefonos megkeresését a +36-1-553-3333-as telefonszámon.

 

Várjuk infektológiai szakrendelésünkön az alábbi címen:

IQB Medical RC Egészségközpont

1025 Budapest, Törökvész út 87-91. 3. em.