Nőgyógyászati magánrendelés II. kerület | iqbmedical.hu
Főoldal  /  Szolgáltatások  /  Nőgyógyászati ambulancia
Időpontfoglalás
Tovább
Időpontfoglalás
Hírlevél

Szülészet-Nőgyógyászat Ambulancia

VÉRZÉSZAVAROK
FERTŐZÉSEK, GYULLADÁSOK
SZEXUÁLIS ÚTON TERJEDŐ BETEGSÉGEK
MÉHNYAKRÁK SZŰRÉS
VÁRANDÓSSÁG
MEDDŐSÉGI PROBLÉMÁK

Vérzészavarok kezelése

A menstruációs ciklus a menstruáció első napjától a következő vérzés első napjáig tartó időszakot jelenti. Hossza átlagosan 28 nap, de 21-35 nap között is minden teljesen normálisnak tekinthető. A vérzéses napok száma átlagosan 4-5 nap, legfeljebb 7 nap.

Az alábbi vérzési rendellenességek esetén érdemes szakorvosunkhoz fordulni:

KÉSŐN JELENTKEZŐ ELSŐ MENSES

18 éves kor után sem jelentkező menstruáció, amely mindenképpen kivizsgálást igényel. Ennek lehet hormonális vagy szervi oka is.

VÉRZÉSKIMARADÁS

Ha terhesség és a menopauza kizárható, akkor minden esetben kivizsgálást igényel, oka lehet túlzott stressz, hormonális, de szervi problémák is okozhatják, mint például ciszta.

FÁJDALMAS MENSTRUÁCIÓ/DYSRMENORREA/

Akár fiatal korban is jelentkező, átlagosnál erősebb vérzéssel és/vagy nagy mértékű görcsös fájdalommal járó menstruáció, amely esetében ájulás is előfordulhat. Tünete lehet még fejfájás, hányinger, hányás. A panaszok hátterében azonban szervi elváltozás, például mióma vagy méhpolip is állhat.

KÖZTIVÉRZÉS

A ciklus közepén, az ovulációkor jelentkező enyhébb pecsételő vérzés, amely kezelést csak visszatérő esetben, panaszok esetén igényel. Nőgyógyszati betegségek is okozhatják, amelyek kizárása igen fontos.

RENDSZERTELEN VÉRZÉSEK /METROPATHIA/

Nőgyógyászati ultrahang illetve vizsgálat javasolt, ha egy nőnek a vérzése rendszertelenné válik, például 2 hetente jelentkezik vagy csak 2-3 havonta, illetve ha meg meg is jön a menstruáció, de nem tart 5-7 napig.

POSZTMENOPAUZÁLIS VÉRZÉS

Menopausa után (42-58 éves kor) fél évvel jelentkező vérzés esetén feltétlenül fontos ellátogatnia nőgyógyászati viszgálatra, mindenképpen ki kell zárni a rosszindulató nőgyógyászati betegségeket.

Nőgyógyászati fertőzések kezelése

A női szervezet egyik leggyakoribb megbetegedése a hüvelygyulladás, ami idős és fiatal életkorban egyaránt jelentkezhet. A nyugtalanító tünetekkel járó betegségnek számos oka lehet, és a kezelés megkezdése elengedhetetlen. A hüvelygyulladás kiváltó okai a következők lehetnek: gombák, baktériumok, vírusok, paraziták de akár a mindennapokban használt vegyi anyagok is okozhatnak gyulladást, mint például krémek vagy spay-k.

Előfordulhat, hogy a gyulladás oka szexuális úton terjedő fertőzés, de a hüvelyszárazság és ösztrogénhiány miatt is kialakulhat gyulladás a női szervrendszerben.

Fentiekből kiindulva látható, hogy a gyulladás megszüntetése nem egyértelmű folyamat, ezért mindenképpen szükséges felkeresni nőgyógyász szakembert.

GOMBÁS FERTŐZÉSEK

A fertőzéseket a szervezetben egyébként is jelen lévő candida nevű fajok okozzák. A tüneteket a hüvelyflóra egyensúlyának változása idézi elő, a sarjadzógombák (Trichomonas vaginalis) elszaporodásának okán. A hüvely flórájának változása több okból is történhet, ilyen például a terhesség, cukorbetegség, antibiotikumos vagy egyéb gyógyszeres kezelés.

Gombás fertőzés jellemző tünetei:

 • Viszkető intim terület;
 • Duzzadt, kivörösödő szeméremajkak;
 • Sajgó, égő érzés a hüvelynél
 • Fehér, sűrű hüvelyváladék;
 • Nemi együttlét során tapasztalt fájdalom;

Feltétlenül orvoshoz kell fordulni ha visszatérő gombás fertőzésről beszélünk, illetve ha a panaszok terhesség esetén vagy láz kíséretében, alhasi fájdalmakkal jelentkeznek.

BAKTERIÁLIS EREDETŰ FERTŐZÉSEK

Meglepő módon nem gombák okozta, hanem a bakteriális eredetű  hüvelyfertőzések a leggyakoribbak a nők körében. A panaszokat és a gyulladást a hüvelyflóra egyensúlyának megborulása okozza. A gombás fertőzéshez hasonló a fertőzés kialakulása, a hüvelyben lecsökken a jó baktériumok (laktobacillusok) száma és emelkedik a kártékony bacillusok mértéke, így megváltozik a hüvely PH értéke. A bakteriális vaginózis 15 és 44 év közötti nő körében a leggyakoribb. Fontos tudni, hogy a bakteriális vaginózis nem szexuális úton terjedő betegség és nem jellemzi fájdalom vagy irritáció.

Bakteriális vaginózis jellemző tünetei:

 • Halra emlékeztető vagy erős, kellemetlen szag;
 • Híg, vizes állagú folyás;
 • Szürkés fehéres folyás;
 • Tünetek rosszabbodása szexuális együttlét után

Hüvelygyulladást okozó baktériumok: Gardenerella vaginalis, Peptococcus, Peptostreptococcus, a Bacteroides genus tagjai – az “anaerobok”, Neisseria gonorrhoeae, bélbaktériumok, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealythicum.

Rendkívül fontos szem előtt tartani, hogy teljesen más mikroorganizmusokról beszélünk gombás és bakteriális fertőzések esetén. A nem megfelelő kezelés eredményeként állapotunk akár rosszabra is fordulhat ezért célszerű nőgyógyászati kivizsgáláson részt venni.

SZEXUÁLIS ÚTON TERJEDŐ BETEGSÉGEK

A külső és belső nemi szerveket érintő fertőzések esetén néha olyan  mikroorganizmusok okoznak megbetegedést, amelyek nem részei a hüvelyflórának és szexuális úton terjednek. Ezek közül a leggyakoribbak a HPV (humán papilloma vírus), Herpes simplex, Trichomoniasis, Chlamydia, Gonorrea.

HPV – Humán papilloma vírus

A HPV vírus okozta megbetegedés  tüneteként genitális szemölcsök jelennek meg. A vírus azonban nem minden esetben okoz tüneteket, ami azért is veszélyes, mert sajnálatos módon nagyon könnyen és gyorsan képes szaporodni. Jelen tudásunk szerint hozzávetőleges tíz féle daganat képzésében vesz részt.

Tünetek esetén a fertőzés okozta szemölcsök fájdalmasak és kellemetlenek. Legtöbbször a hüvelyben alakulnak ki, de jelentkezhetnek a végbélen, a szeméremtesten és akár az ágyékon is. Tovább: Méhnyakrákszűrés

Herpeszvírusos hüvelygyulladás

A herpes simplex nevű vírus okozza a herpeszes vírusfertőzést. Jellemző tünete fájdalmas hólyagok, amelyek az ajakherpeszhez hasonlóak és a hüvelyben jelennek meg. Sajnálatos módon ha valaki egyszer megfertőződik a vírust nem lehet a későbbiekben kiírtani a szervezetből. A tünetek nem állandóak, időnként jelennek meg a hólyagok, amelynek kialakulásáért leginkább a stressz a felelős.

A fertőzést követően az első tünetek leggyakrabban a fertőzést követő 12. nap után jelentkeznek.  Nem ritka, hogy általános tünetek, láz, nyirokcsomók megnagyobbodása, tapasztalhatók. Jellemző bőrelváltozásai a bőrpír- és duzzanat, melyen apró, kezdetben víztiszta bennékű hólyagok jelennek meg. A hólyagok hamarosan elgennyednek és kifakadnak, helyükön gennyes lepedékkel fedett, fájdalmas fekélyek maradnak vissza, melyek mintegy 10 nap alatt gyógyulnak. .

Fontos, hogy hüvelyi herpeszt orális együttléttől is lehet kapni, ha a partnernek éppen akkor ajakherpesze van.

Trihomoniasis

A trichomoniasis a világ leggyakoribb szexuális érintkezés útján terjedő betegsége. Azonban egyes vélemények szerint a Trichomonas továbbadásában esetenként közös fürdőzés, közös használati tárgyak (például kád vagy törölköző) is szerepet játszhat. A kórokozó a húgy-ivarszervek élősködője, elsődleges megtelepedési helye nőkben a hüvely, férfiakban a prosztata és a húgycső. Mindkét nemben, de különösen a férfiak esetében gyakori a tünetmentesség.

Jellemző tünetek nők esetében a hüvelygyulladás, melyet bőséges, habos, zöldes színű folyás, és a szeméremajkak viszketése kísér. Előfordulhat vizeletürítés közben jelentkező fájdalom, amely a húgycső gyulladására utal.

Chlamydia

A Chlamydia-fertőzés napjaink leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége. Az esetek többségében (nők: háromnegyede, férfiak fele) tünetmentes, és ez okozza a problémát, mert a  kezeletlen Chlamydia fertőzés a méhszáj gyulladását okozza, de ha a kismedencébe terjed, akkor a petevezető gyulladását, károsodását is előidézheti és akár meddőséghez is vezethet.

A fertőzést követő három napon belül enyhe vizelési panaszok lépnek fel, amelyek elmúlnak, majd hosszabb-rövidebb idő után újra jelentkeznek. Nőknél tünet még a sárgás vagy nyúlós áttetsző folyás. A fertőzés a női nemi szervek gyulladását okozza, amely szintén tünetszegény, így sok nő nem veszi komolyan a panaszokat.

A méhszáj gyulladás esetén vérzékennyé, sérülékennyé válik, szexuális együttlétkor kevés friss piros vérzés észlelhető (kontakt vérzés), esetleg menstruációtól eltérő időben fellépő rendellenes vérzést tapasztalhat a beteg. Ezen felül ritkábban ciszták, alhasi fájdalmak jelentkezhetnek.

Gonorrea

A gonorrhoea, vagy másnéven tripper az egyik legklasszikusabb szexuális úton átvihető betegség. Ez a fertőzés a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. A betegséget a gonorrhoea baktériuma okozza. Ez utóbbi kizárólag szexuális együttlét útján terjed – beleértve az orális technikákat és az anális szexet is -, így ha valaki olyan partnerrel érintkezik, aki e baktériummal fertőzött, nagy eséllyel elkaphatja a betegséget.
Férfiaknál a tünetmentesség gyakorlatilag példa nélküli, ráadásul náluk a fertőzöttség elég látványos. Ilyenkor ugyanis a betegnek égető érzéssel kísért véres, gennyes húgycsőfolyása van. A hölgyek többsége tünetmentes, de előfordulhat húgycső- és hüvelyfolyás valamint fertőzés és a krónikussá váló nyálkahártya-gyulladás pedig a későbbiekben nehezítheti a teherbeesést.

MÉHNYAKRÁK SZŰRÉS

Nőgyógyászati fő profilunk a gyulladáskezelés, a HPV fertőzöttek gondozása, méhnyakrák megelőzése és kezelése. Komplex méhnyakrákszűrésnek és hatékony gondozásának köszönhetően csökkentjük a méhnyakrák miatt műtétre kerülés esélyeit. Az időközönként elvégzett szűrővizsgálat nagy jelentőséggel bír a női egészség megőrzésének vonatkozásában, melynek célja a fertőzések és szervi elváltozások felderítésén kívül a rák megelőző állapotainak kimutatása.

Mi is az a HPV vírus és miért fontos ennek szűrése a nők és férfiak esetében is? A HPV a humánpapillomavírus rövidítése. A vírusnak több, mint 100 alfaja létezik, amelyből vannak alacsony és magas kockázatú vírustörzsek. Leggyakrabban a méhnyakrákkal összefüggésben találkozunk vele, hiszen a magas kockázatú vírustörzsek a méhnyakrákot kiváltó tényezőnek bizonyultak. A HPV vírus nem minden esetben okoz tüneteket, főként férfiak esetében gyakori a tünetmentesség. Fontos tudni, hogy Magyarországon a vizsgált fiatal felnőttek 70 százalékánál kimutatható a HPV vírus. A tünetmentesség azért is veszélyes, mert sajnálatos módon a vírus nagyon könnyen és gyorsan képes szaporodni, jelen tudásunk szerint hozzávetőleges tíz féle daganat képzésében vesz részt.

A méhnyakrákkal kapcsolatos kutatási eredményeknek köszönhetően az utóbbi évtizedekben rengeteget fejlődött a nőgyógyászati szűrővizsgálatok módszere.

méhnyakrák kimutatására két módszert is kidolgoztak:

Az egyik a “hagyományos” Papanicolaou kenet, mely sejtszintű eltéréseket keres. A másik egy viszonylag új teszt amely a DNS szintjén mutatja ki a HPV vírus fertőzöttséget, amely a méhnyakrákos esetek többségéért felelős. Ezt a két tesztet ajánlott minden szűrésen elvégeztetni, a két teszt kombinációjával kimutatható a rákmegelőző állapot, amely a HPV vírus okozta, nyálkahártyán kialakuló kóros sejtburjánzást jelenti.

Fontos tudni, hogy a HPV szűrésnek nagyobb jelentősége van a 25 és 65 éves korú nők esetében. Amennyiben a HPV vírus jelenléte igazolhatóan jelen van, ott szükséges speciális módon, megfelelő frekvenciával és tumormarkerrel pontosított rákszűréseket végezni. Csak így mutatható ki még kezelhető állapotban a HPV által generált rákmegelőző illetve kezdődő rákos állapot.

Az IQB Medical RC Egészségközpontban az alábbi vizsgálatokra tudnak időpontot foglalni

 • Méhnyakrák-szűrés (CINTec plus) vizsgálattal
 • Komplex méhnyakrák szűrés (HPV – teljes spektrum, CINTec plus)

VÁRANDÓSSÁG

Egy nő életének egyik legszebb időszaka a babavárás. Egészségközpontunk célja a kismamák egészségének megőrzése, magzatuk egészséges fejlődésének elősegítése, a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzése, szükség esetén ezek kezelése. Várandós pácienseinket végig kísérjük a terhesség megállapításától egészen addig a napig, amíg a várva várt gyermekük megszületik.

Az első trimeszter az utolsó menstruációs ciklus első napján kezdődik, és 13 hétig + 6 napig tart. A baba gyors fejlődésnek indul, nemsokára eléri egy babszem méretét.

Teljes vérkép, kiegészítő vizsgálatok, vércukorszintmérés;
vizeletvizsgálat;

Vércsoport-meghatározás és ellenanyagszűrés (az Rh-összeférhetetlenséget mutathatja ki);

HBsAg-szűrés (a hepatitis Bvírusfertőzést szűri);

VDRL-vizsgálat (a szifilisztmutathatja ki);

Fogorvosi vizsgálat;

A 11–13. héten genetikai ultrahangos szűrővizsgálat (tarkóredő-vastagság mérése és az orrcsont vizsgálata, amelyeknek a Down-szindrómakizárásában van szerepük, illetve velőcsőzáródási rendellenesség kizárása);

ha a várandós 37 évnél idősebb, kötelező genetikai tanácsadáson kell részt vennie;

ultrahang-, illetve vérvizsgálat a Down-szindróma pontosabban szűrhető;

EKG-vizsgálat, belgyógyászati vizsgálat

A második trimeszter a 13-24-ig tart és sok kismama számára ez a legszebb időszak. Megszünnek a kellemetlen panaszok, hamarosan érezhetjük a baba mozgását

A 18–22. hét között történik a második ultrahangos vizsgálat, mely során a magzat nemét az orvos már meg tudja állapítani;

a 24–28. hét között terheléses vércukorvizsgálatot végeznek, amely során megmérik az éhomi és 2 órával később, 75 g glükóz elfogyasztása után a vércukorszintet, hogy kiderítsék, van-e terhességi cukorbetegsége;

szintén a 24–28. hét között történik egy újabb vérkép- és vizeletvizsgálat;
integrált teszt, mely egy újabb vérvizsgálatból áll, a kombinált teszt eredményét pontosíthatja a 16–19. héten;

28. héten kezdődik meg a harmadik trimeszter. A baba rohamosan növekszik, és most már igazán itt az ideje összepakolni a kórházi csomagot. Kezdődhet a visszaszámlálás!

A 30–32. héten végzik az utolsó nagy ultrahangvizsgálatot, mely során ellenőrzik a magzat fejlődését, a méhlepényt és a magzatvíz mennyiségét;

a 36-37. héten újabb vérkép- és vizeletvizsgálat következik;

a 38-39-40. héten hetente kardiotokográfos szűrővizsgálatot (CTG) végeznek, ha túllépte a 40. hetet, akkor pedig kétnaponta;

 • magzatmozgásnapló vezetése;
 • GBS-szűrés (hüvelyváladék-tenyésztés).

Mi történik a nőgyógyászati konzultáció során?

A vizsgálat a beteg részletes kórelőzményének felvételével kezdődik, amely nagy jelentőséggel bír a pontos diagnózis felállításával, valamint a kezelési terv meghatározásával kapcsolatban. A szakorvos kikérdezi a pácienst tüneteiről, korábbi betegségeiről, családjában halmozottan előforduló egészségügyi problémákra vonatkozóan. A nőgyógyász szakorvos kérhet még további vizsgálatokat, mint például labordiagnosztika a lehető legpontosabb diagnózis érdekében. Az alapos kivizsgálás során feltárt problémák és kockázati tényezők alapján meghatározzuk az Ön hosszú távú egészségét leginkább szolgáló terápiás megoldásokat.

Hogyan tudja felvenni velünk a kapcsolatot?

Nőgyógyászati szakrendeléssel kapcsolatos vizsgálatainkra kérjük foglaljon időpontot online. Amennyiben szükséges, tekintse meg a mellékelt videót, mely végig vezeti a foglalás menetén.

Szolgáltatásainkkal esetlegesen felmerülő kérdéseivel kapcsolatban, tapasztalt kollégáink várják telefonos megkeresését a 06 30 114 5557-es telefonszámon.

 

Várjuk nőgyógyászati szakrendelésünkön az alábbi címen:

IQB Medical RC Egészségközpont

1025 Budapest, Törökvész út 87-91. 3. em.