HPV és a méhnyakrák | Magán nőgyógyászat II. kerület | iqbmedical.hu
Online foglalás
Tovább
Online foglalás
Hírlevél
HPV vírus és a méhnyakrák kapcsolata

Mi is az a HPV vírus és miért fontos ennek szűrése a nők és férfiak esetében is? A HPV a humánpapillomavírus rövidítése. A vírusnak több, mint 100 alfaja létezik, amelyből vannak alacsony és magas kockázatú vírustörzsek.

Közzétéve: 2022.03.28.

Mi is az a HPV vírus és miért fontos ennek szűrése a nők és férfiak esetében is? A HPV a humánpapillomavírus rövidítése. A vírusnak több, mint 100 alfaja létezik, amelyből vannak alacsony és magas kockázatú vírustörzsek. Leggyakrabban a méhnyakrákkal összefüggésben találkozunk vele, hiszen a magas kockázatú vírustörzsek a méhnyakrákot kiváltó tényezőnek bizonyultak. A HPV vírus nem minden esetben okoz tüneteket, főként férfiak esetében gyakori a tünetmentesség. Fontos tudni, hogy Magyarországon a vizsgált fiatal felnőttek 70 százalékánál kimutatható a HPV vírus. A tünetmentesség azért is veszélyes, mert sajnálatos módon a vírus nagyon könnyen és gyorsan képes szaporodni, jelen tudásunk szerint hozzávetőleges tíz féle daganat képzésében vesz részt.

A méhnyakrákkal kapcsolatos kutatási eredményeknek köszönhetően az utóbbi évtizedekben rengeteget fejlődött a nőgyógyászati szűrővizsgálatok módszere.

A méhnyakrák kimutatására két módszert is kidolgoztak:

Az egyik a „hagyományos” Papanicolaou kenet, mely sejtszintű eltéréseket keres. A másik egy viszonylag új teszt amely a DNS szintjén mutatja ki a HPV vírus fertőzöttséget, amely a méhnyakrákos esetek többségéért felelős. Ezt a két tesztet ajánlott minden szűrésen elvégeztetni, a két teszt kombinációjával kimutatható a rákmegelőző állapot, amely a HPV vírus okozta, nyálkahártyán kialakuló kóros sejtburjánzást jelenti.

Fontos tudni, hogy a HPV szűrésnek nagyobb jelentősége van a 25 és 65 éves korú nők esetében. Amennyiben a HPV vírus jelenléte igazolhatóan jelen van, ott szükséges speciális módon, megfelelő frekvenciával és tumormarkerrel pontosított rákszűréseket végezni. Csak így mutatható ki még kezelhető állapotban a HPV által generált rákmegelőző illetve kezdődő rákos állapot.

Az IQB Medical RC Egészségközpontban az alábbi vizsgálatokra tudnak időpontot foglalni

  • Méhnyakrák-szűrés (CINTec plus) vizsgálattal
  • Komplex méhnyakrák szűrés (HPV – teljes spektrum, CINTec plus)